Erişilebilirlik Butonu

Metni Büyüt Metni Küçült

Yönetişim İlkesi Doğrultusunda Yeniden, Yeni ve Yine

ELİM SENDE FARKINDALIK PROJESİ

2021-2022

 

Konsey’in Notu

Hepimiz değişen bir dünya yapısı içinde yer almaktayız. Hem küresel ölçekte hem de Türkiye ölçeğinde bu değişimin etkilerini, boyutlarını iyi değerlendirmek gerekir. Görülen o ki; ortak yaşam alanlarının tümünde evrensel değerler artık daha ön planda yer alıyor. Sürdürülebilirlik, erişilebilirlik, kapsayıcılık, eşgüdüm, çevresel duyarlılık, dijitalleşme, yeni normal gibi birçok kavram bu değerler arasında. Bu değerlerin en önemlilerinden biri ise “Engelsiz Yaşam”.

İzmir Büyükşehir Belediye başkanımızın da dediği gibi, “Engelsiz bir İzmir inşa etmek bizim asli görevimiz”. Bu görüş sadece yönetimlerin değil, İzmir’de yaşayanların da ortak görüşü. “Elim Sende Farkındalık Projesi” konseyi olarak biz de bu yıl içinde evrensel değerleri barındıran, yerinde çözüm odaklı bir çalışma yapmayı kararlaştırdık. Farkındalık kazanımı eşliğinde, sosyal yaşama katkı sağlama ana amacımızı oluşturmaktadır. Çünkü biliyoruz ki; “Başka bir engelli politikası mümkün”.

 

Bu düşüncelerle yönetişim ilkesi doğrultusunda yeniden, yeni ve yine “Elim Sende Farkındalık Projesi” çalışmalarına İzmir’in dört ayrı yerinde başlamış bulunmaktayız. Proje kapsamında; yönlendiriciler (Üniversite öğrencileri) aracılığı ile belletmenlerin (Lise öğrencileri) farkındalık eğitimlerine, belletmenler aracılığı ile de katılımcı ilkokul öğrencilerinin engelli farkındalığı odaklı sanatsal etkinliklerinin hazırlanmasına uzanan, küçük halkadan büyük halkaya yayılma politikası izlenmektedir. Ayrıca etkilerini daha da yaymak için, yerel ölçekte İstanbul ve Ankara’da da aynı çalışma örneği sergilenecektir. Ayrıca yine daha önce ana projeyi desteklemek için yapılan kamplara bu yıl yenileri eklenecek, daha çok “Söylem” üzerine çalışmalar yapılacaktır.

 

İlk çalışmalar, Yönlendirici ve Belletmenlerin Farkındalık Eğitimlerini kapsamaktadır.

İkinci çalışmalar ise 3 Aralık Dünya Engelliler Günü başlayan ve 10/16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası kapsamında sergilemeler ile son bulan ilkokul öğrencilerinin engelli farkındalığı odaklı sanatsal etkinlik gösterilerini kapsamaktadır.

 

Proje kapsamında, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir, İstanbul ve Ankara şubeleri, Genç-İMO yapılanmaları, KAZED/Karşıyaka Akademi Zihinsel Engelliler Derneği, İzmir Alaybey Lions Eğitim İhtisas Kulübü, ÖHDER/DEÜ Öğrenci Hemşireler Derneği, ODTÜ LODOS, ÇYDD Ankara, İstanbul, İzmir Şubeleri, Ateş Böceği Derneği ve Kent Konseyleri ile iş birliği kurulmuştur.

 

Proje Koordinatörü Anıl ÜLKER Proje Konseyi Berkay DERYAL, Buse YÜCEL, Ceren DİZ, Dilan DEMİR, Dilara ŞENGEL, Eda ÜLKER, Feride Çağla BEKAROĞLU, Furkan İZMİRLİ, Ankara: Yakup AKKUZU, İstanbul: Canberk ÖZSU, Saygın KORKMAZ tarafından yönetilen proje, daha önceki yıllarda yapılan çalışmalarda olduğu gibi yine İzmir Engelsiz Sanat Derneği başkanı ve Engelsizmir 2021 Kongresi Yürütme Kurulu üyesi Tamer ÖZŞEKER, İzmir Demokrasi Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden Doç. Dr. Hande ŞAHİN ve CBÜ Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünden Arş. Gör. Dr. Esin URLU tarafından denetlenmekte ve ilişkisel, müdahale araştırmaları yapılmaktadır.

 

  

ELİM SENDE 2020-2021

 

4. Uluslararası Engelsizmir Kongresi’nin hazırlık projelerinden olan, Proje Koordinatörü ve Konseyi’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç SOYER’i ziyaret etmesi ile başlayan “Elim Sende Projesi” 2020-2021 ise sezon çalışmasını tamamlamış bulunmaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde gerçekleşmekte olan projeye, İzmir Engelsiz Sanat Derneği yürütücülüğünde, başta İzmir olmak üzere toplamda on sekiz il/ilçesinin belediye katılımı sağlanmıştır. Hedeflenen yirmi iki belediye çalışmasına pandemi koşulları nedeniyle ulaşılamamıştır.

 

Proje kapsamında, bu yıl işbirliği yapılan kurumlara ilave olarak ÇYDD İzmir ve Bodrum şubeleri, Kırklareli Kent Konseyi de bulunmaktadır.

 

Fiziksel ve sanal ortamlarda uygulanan proje çalışmaları 125 katılımcı gence ve 5-12 yaş aralığında 162 öğrenciye ulaşmıştır. Proje sonunda yaklaşık 405 dakikalık video, 1400 fotoğraf verisi oluşmuştur. Bu veriler; projeye katkı sunan akademisyenler aracılığı ile raporlanmaktadır. Bunların yanı sıra projeye paralel olarak düzenlenen, “Engelli Farkındalığı”, “Farklılıklarımız” ve “Söylem” kampları, projenin ana temasını desteklemek amaçlı yapılmıştır.
Elim Sende Projesi Uygulama Kılavuzu için tıklayınız.